Na vsebino
Občina Kanal ob Soči

Obvezno prekuhavanje vode za uporabo v prehrambene namene je potrebno za vse vodovodne sisteme v občini Kanal ob Soči, razen v Anhovem in Desklah

V skladu s 4. in 21. členom Pravilnika o pitni vodi (Ur.l.RS št.19/04 in 35/04) razglaša upravljavec vodovodnih sistemov v občini Kanal ob Soči

ukrep
PREKUHAVANJE VODE IZ VODOVODA ZA UPORABO V PREHRAMBENE NAMENE

Zaradi obilnih padavin je voda v vodnih zajetjih motna, zaradi motnosti vode pa ni možno zagotoviti ustrezne dezinfekcije.

Ukrep prekuhavanja velja za vodovodne sisteme AVČE, AJBA, ROČINJ - DOBLAR, GORENJA VAS, GORENJE POLJE, KAMBREŠKO, LEVPA, LIG, LOŽICE, MORSKO, PLAVE, PRILESJE in ostaja v veljavi do izboljšanja razmer oz. do preklica.

Prekuhavanje vode za uporabo v prehrambene namene prav tako potrebno na vodovodih z neurejeno dezinfekcijo: Goljevica, Paljevo, Krstenica, Čolnica, Gorenje Nekovo, Kostanjevica, Srednje, Melinki in Lovišče.


Kanal, 8. 11. 2010 Režijski obrat

Navodilo za prekuhavanje:

DEZINFEKCIJA VODE S PREKUHAVANJEM

(Pravilnik o pitni vodi. Ur.l.RS št.19/04 in 35/04 - 4. IN 21. člen)

Potem ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še 1 minuto. Ker se pogoji delovanja na klice spreminjajo z naraščajočo nadmorsko višino, je najbolje vretje podaljšati. Zaradi večje varnosti priporočamo naj voda vre tri minute. Na ta način uničimo ali inaktiviramo vegetativne oblike patogenih bakterij, viruse ter tudi ciste giardiae in kriptosporidijev. Tri minute vretja zagotavlja tako široko varnost, da to vodo lahko uživajo tudi osebe z močno oslabljenim imunskim sistemom (npr. bolniki z AIDS-om).

Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane vode je najbolje, da ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku v čisti in pokriti posodi. Tako pripravljeno vodo lahko za pitje uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur.

Če je voda motna, moramo pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To dosežemo z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. pivnik, filter za kavo).

Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja oz. drugih napitkov, lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi.

POVZETEK

  • Dezinfekcija pitne vode s prekuhavanjem je varna metoda.

  • 3 minute vretja pomeni široko varnost.

  • Če je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrimo z usedanjem in nato filtriramo.

  • Preprečiti je treba možnost naknadnega onesnaženja.

  • Vodo shranimo na hladnem.

  • Za pitje jo uporabljamo 24 ur, izjemoma 48 ur.