Na vsebino
Občina Kanal ob Soči

Subvencije prevozov za dijake- 40% subvencija občine Kanal ostaja

Dijaki in študenti pozor. Zaradi novega načina subvencioniranja prevoza se vloge za subvencijo ne vlagajo več na centrih za socialno delo, temveč pri izvajalcu subvencioniranega prevoza. To lahko storite od 20. avgusta dalje Z novim šolskim in študijskem letom se uveljavlja nov način subvencioniranja prevoza dijakov in študentov. Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor zato dijake in študente opozarjajo, naj vlog za subvencijo prevoza ne vlagajo na centrih za socialno delo, pač pa po 20. avgustu pri izvajalcu subvencioniranega prevoza.

Konec julija je začela veljati novela zakona o prevozih v cestnem prometu, ki razveljavlja vse določbe zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki se nanašajo na subvencijo prevoza za dijake in študente, pojasnjujejo na ministrstvu. To pomeni, da subvencija prevoza za dijake in študente ni več ena od pravic iz javnih sredstev in torej o njej centri za socialno delo ne bodo več odločali.
Cena bo vezana na število kilometrov

Po novem bodo dijaki in študentje subvencijo prevoza od 20. avgusta dalje lahko uveljavljali pri prevoznikih javnega prometa za prevoz v primestnem ali medkrajevnem prometu. Pravico bodo lahko uveljavljali dijaki, študentje in udeleženci izobraževanja odraslih, ki bivajo vsaj 5 km od izobraževalne ustanove.

Cena subvencionirane vozovnice bo vezana na število kilometrov, in sicer bo za razdalje do 60 kilometrov cena 20 evrov, za razdalje med 60 in 90 kilometrov 30 evrov, za razdalje nad 90 kilometrov pa 50 evrov. Tisti, ki med izobraževanjem bivajo v kraju izobraževanja, bodo lahko ne glede na relacijo, na kateri potujejo, kupili subvencionirane mesečne vozovnice za največ 10 voženj na mesec. Cena te vozovnice bo 15 evrov.
Z uveljavitvijo novele zakona o prevozih v cestnem prometu se ukinja tudi dodatek za prevoz k državni in Zoisovi štipendiji. Dijaki in študentje, prejemniki državne ali Zoisove štipendije, ki bivajo zunaj kraja stalnega bivališča, so še naprej upravičeni do dodatka za bivanje. Prav tako ostajajo nespremenjeni dodatki k štipendiji za učni oziroma študijski uspeh, za vrsto in področje izobraževanja ter za posebne potrebe, so na ministrstvu še zapisali v sporočilu za javnost.
Ljubljana, 2. 8. 2012, 24ur-com


40% subvencija Občine Kanal ob Soči za dijaške mesečne vozovnice ostaja, tako da mesečna vozovnica za dijake s stalnim bivališčem v Občini Kanal ob Soči znaša 12 EUR, ne glede na prevoznika (Slovenske železnice, Avrigo)

Oba spodnja obrazca je potrebno izpolniti in predložiti izbranemu prevozniku.
Zahtevek za izdajo subvencionirane vozovnice
Obrazec - Vloga za dodelitev subvencije Občine Kanal ob Soči