Na vsebino
Občina Kanal ob Soči

SPOROČILO ZA JAVNOST – Ekipa GO! 2025 ter novogoriški in goriški župan v Chemnitzu Nova Gorica, 15. julij 2022

Javni zavod GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture Nova Gorica – Gorizia

Leta 2025 bo naziv evropske prestolnice kulture poleg Nove Gorice in Gorice nosilo tudi nemško mesto Chemnitz. 

 

V Chemnitzu se je pretekli vikend vrstilo več dogodkov, ki so se jih udeležili nekateri člani ekipe EPK ter župana Nove Gorice in Gorice, dr. Klemen Miklavič in Rodolfo Ziberna, ki sta z veleposlanikom RS v Nemčiji, Francem Butom in županom Chemnitza, Svenom Schulzem okrepila sodelovanje med obema prestolnicama kulture. Skupaj so se vpisali v zlato knjigo mesta Chemnitz, dogovorili pa so se, da bodo Izkušnje iz sejma Makers United prenešene tudi v Novo Gorico, saj je bil že sklenjen dogovor, da bodo nekateri razstavljavci gostovali v novogoriškem Xcentru. 

 

Osrednji dogodek obiska je bil namreč sejem Makers United, ki je združil obrtnike in ustvarjalce iz cele Evrope ter njihova dela in procese izdelave, preko kreativnih vsebin podal otrokom in družinam. Na njem sta svoje delo predstavila tudi slovenska umetnika Tina Koder Grajzar in Luka Boltar. 

 

V sklopu sejma je potekal tudi dogodek Visions of Europe, na katerem so se predstavile evropske prestolnice kulture, ki so naziv že nosile, ki ga trenutno nosijo in ki ga še bodo. Namen dogodka je bil širši publiki predstaviti izkušnje različnih prestolnic kulture. Izmenjava mnenj je zajemala izzive, s katerimi so se evropske prestolnice kulture borile in predstavitve primerov dobrih praks. 

 

Ekipa belgijskega mesta Bruges, ki je nosilo naziv EPK leta 2002, je spregovorila o dolgoročnih posledicah, ki jih prinaša ta naziv. Pred projektom je bil Bruges znan samo kot turistična destinacija, po letu 2002 pa se je postavilo na zemljevid kot mesto kulture in to ostaja še danes. 

 

Ekipa iz nizozemskega mesta Leeuwarden, ki je naziv EPK nosilo leta 2018, pa je predstavila 10-letni program Legacy, ki so ga razvili za nadaljevanje aktivnosti tudi po letu 2018. 

 

Vodja marketinga GO! 2025 Andreja Agrež je projekt GO! 2025 predstavila v kontekstu meje in slogana GO! Borderless ter predstavila novo celostno grafično podobo, ki nagovarja raznolikost prostora, posebnosti regije in še prav specifično - brezmejnost.

 

Glavna pisarna

Head office

 

 

Office GO! 2025
Kolodvorska pot 8
5000 Nova Gorica
Slovenija

 

www.go2025.eu