Na vsebino
Občina Kanal ob Soči

Brezplačne meritve radona po občinah

ZVD pričenja z brezplačnimi meritvami za leto 2023

Projekt meritev radioaktivnega radona v gospodinjstvih, ki ga Ministrstvo za zdravje izvaja od 2019, je prinesel dober vpogled v tveganje zaradi izpostavljenosti radonu. Projekt se nadaljuje tudi v letu 2023. Ministrstvo za zdravje financira omejeno število meritev v radonsko ogroženih občinah (400 meritev) in tudi v radonsko manj tveganih občinah (80 meritev). Vabimo gospodinjstva, da se v okviru projekta prijavijo na brezplačne meritve.

ZVD bo izvajal brezplačne meritve radona na radonsko tveganih območjih:

-          V domovih prebivalcev na območjih, ki so že prepoznana kot območja z več radona. To so območja občin Bloke, Cerknica, Črnomelj, Divača, Dobrepolje, Dolenjske Toplice, Hrpelje - Kozina, Idrija, Ig, Ivančna Gorica, Kočevje, Komen, Logatec, Loška dolina, Loški Potok, Miren-Kostanjevica, Pivka, Postojna, Ribnica, Semič, Sežana, Sodražica, Vrhnika in Žužemberk.

-          V projekt brezplačnih meritev so vključene tudi občine: Bohinj, Borovnica, Brezovica, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Grosuplje, Ilirska Bistrica, Jesenice, Kanal, Kostanjevica na Krki, Kostel, Metlika, Mežica, Mirna Peč, Mokronog - Trebelno, Mozirje, Nova Gorica, Novo mesto, Osilnica, Radovljica, Straža, Škofja Loka, Trebnje, Tržič, Velike Lašče, Vuzenica in Žirovnica.

 

Vabilo k brezplačnim meritvam

Vse stanovalce na omenjenih območjih, ki jih zanima, koliko radona imajo doma, ZVD vabi k sodelovanju v projektu. Meritev je zanje v okviru projekta brezplačna, saj jo financira Uprava RS za varstvo pred sevanji, ki deluje znotraj Ministrstva za zdravje. Več informacij o prijavah na spletni strani www.zvd.si/radon, elektronskem naslovu radon@zvd.si in telefonskih številkah

Število brezplačnih meritev je omejeno. Zato svetujemo, da se vsi, ki jih meritev zanima, čim prej prijavijo na spletni strani www.zvd.si/radon ali elektronskem naslovu radon@zvd.si .Več na: https://bit.ly/3GPqK1L