Na vsebino
Občina Kanal ob Soči

Mednarodna vojaška vaja Gromsko krilo 2024

Občane obveščamo, da bo

 

od ponedeljka, 3. do petka, 7. junija bo na širšem območju občin Nova Gorica, Kanal ob Soči, Tolmin, Idrija, Sevnica, Radeče ter letališča Cerklje ob Krki in Brnik potekala mednarodna vojaška vaja Gromsko krilo 2024 (angl. Thunder Wing 2024), na kateri bo Slovenska vojska ob podpori slovenskega vojaškega letalstva izvedla usposabljanje kontrolorjev združenega ognja.

Namen vaje, ki jo organizira in vodi poveljstvo 15. brigade vojaškega letalstva in zračne obrambe, je skupno usposabljanje certificiranih kontrolorjev združenega ognja, poveljstev in štabih organov, letalskih posadk in načrtovalcev združenega ognja ter pripadnikov specialnih enot. Aktivnosti na terenu, ki so bile predhodno usklajene z lokalno skupnostjo, bodo potekale po vnaprej določenem scenariju in bodo za okolico kolikor bo mogoče nemoteče, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba efektov hrupa in dima bo minimalna, udeleženci pa se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih poteh.

Letala in helikopterji Slovenske vojske bodo navedene dni v podporo usposabljanju kontrolorjev združenih ognjev delovala z letališča Cerklje ob Krki in Brnik med 8. in 19. uro. Na DT Kanal ob Soči bo večina aktivnosti potekalo na območju Kala nad Kanalom in Akumulacijskega jezera Avče, kjer se bo manjše število vojakov urilo iz različnih taktičnih postopkov ob uporabi manevrskega streliva, efektov poka in dima.

Na delovni točki bo prisotno okoli 20 vojakov z različnimi vojaškimi vozili in opremo. Območje bodo večkrat dnevno preletavala letala in helikopterji Slovenske vojske.